Danmark som alternativ?

I årets sidste udgave af Tysklandssalonen går vi tilbage i historien og fokuserer på Vesttysklands blik på Danmark som utopi. Vores gæst er historikeren Detlef Siegfried fra Københavns Universitet, der i samtale med Anna Sandberg fortæller om sin anmelderroste bog Alternative Dänemark. Kosmopolitismus im westdeutschen Alternativmilieu 1965-1985. Bogen er udkommet på Wallstein Verlag i år.

I 1970’erne og en årrække frem hersker der en yderst positiv opfattelse af Danmark i de vesttyske alternative miljøer. Danmark fremstår i disse kredse som arnested for de samfundsmæssige utopier, man savner i Forbundsrepublikken. Christiania, Tvind-skolerne, Roskilde festival er dele af en modkultur, som fascinerer den vesttyske venstrefløj og det alternative miljø. Der er subkulturer, som får lov til at blomstre i det liberale Danmark, men som ville være utænkelige i den politisk mere restriktive Forbundsrepublik.

Pludselig repræsenterer det lille, overskuelige og tolerante Danmark et samfundsmæssigt alternativ – især blandt unge tyskere, der ikke vil have noget at gøre med deres land, som de anser for at være imperialistisk, autoritært og forurenet af nationalsocialismen.

Hvordan har det tyske blik på Danmark mon udviklet sig? Og har det tyske blik efterhånden ændret sig? Kom forbi til en diskussion om Tyskland, Danmark, og ikke mindst om Danmark som alternativ!

Samtalen foregår på dansk. Der er som altid fri adgang til salonen, men der er et begrænset antal pladser, så skynd dig at reservere en billet.

Dørene åbner kl. 18.30, hvor DJ Lars Bliesener vender plader, selve salonen starter kl. 19.30. Baren i LiteraturHaus er som altid åben og byder på et bredt udvalg af drikkevarer.

Tid: 27. november kl. 19.30

Sted: LiteraturHaus, Møllegade 7

Entré: Gratis

Tilmeldingslink: Husk at billetterne til Tysklandssalonen altid bliver frigivet den første fredag i måneden, dvs. nu på fredag, den 3.11., kl. 12. Her linket: https://billetto.dk/e/tysklandsalonen-danmark-som-alternativ-billetter-893782