Debatindlæg

Det er ikke Dansk-Tysk Selskabs hensigt at bestyre en egentlig debatblog. Men indimellem er der emner, som Dansk-Tysk Selskabs medlemmer eller bestyrelse engagerer sig i i særlig grad. I så fald kan man læse lidt om diverse emner her på siden. 

Flygtninge:

“De seneste mange måneder

… har flygtningene fra de urolige og krigshærgede områder især i Mellemøsten fyldt medierne og diskussionerne. Særlig Tysklands og kansler Merkels rolle har fået både rosende og skosende kommentarer med på vejen. Omvendt har de danske stramninger med ændringer i asylloven, teltlejre, grænsekontrollen mod syd, smykkekonfiskering og frikadellekrigen i Randers sandelig også vakt opmærksomhed – ikke mindst i de tyske medier.

Det er måske på sin plads, netop som Dansk-Tysk Selskab, at minde om, at den nuværende situation måske ikke er så enestående, som den bliver gjort til.  Her er blot to eksempler: Under Anden Verdenskrig måtte mange danskere flygte til Sverige, fordi de blev forfulgt på grund af deres religion eller deres modstand mod den tyske besættelsesmagt. Og efter krigens ophør tog Danmark imod 250.000 tyske flygtninge, et tal, der unægtelig er noget større, end hvad vi hører om i dag.

Vi har fået en henvendelse fra Museet for Varde By og Omegn, der er ved at etablere et flygtningemuseum, der skal have fokus på de tyske flygtninge i Danmark i slutningen af og efter Anden Verdenskrig. Målet med museet er desuden at trække linjer op til dagens voldsomme og internationale flygtningekrise. Museet skal placeres i Oksbøl, hvor Danmarks største lejr for tyske flygtninge lå fra 1945 til 1949.

Jeg mener, at vi som Dansk-Tysk Selskab i det omfang vi kan, bør hjælpe med til at fortælle om de tyske flygtningeskæbner, om lejren i Oksbøl og naturligvis også om, hvad der gøres i dag for at hjælpe mennesker, der flygter fra krig og nød.” 

Steen Bille i forordet til Dansk-Tysk Selskabs nyhedsbrev i februar 2016

 

Fremmedhad i sproget:

 Finn_Rowold

Dansk-Tysk Selskabs formand (indtil 2015) Finn Rowolds tale i anledning af udgivelsen af: Victor Klemperer: LTI. Lingua Tertii Imperii.
Det Tredje Riges sprog. En filologs notesbog.
Tekst og tale 2010.

Det er sket, og det kan derfor ske igen

LTI forside, tekst og tale

 

Sprogpolitik: 

Kan danskerne undvære fremmedsprog?
af Sigrid Jørgensen