9. januar 2019

Foredrag

Mag.art. Elisabeth Frey Harne
Tysk teater i eksil 1933-1945

ElisabethFrey Harne i samtale med tidligere bestyrelsesmedlem Inger Humle Jørgensen

Elisabeth Frey Harne i samtale med tidligere bestyrelsesmedlem Inger Humle Jørgensen

Efter Hitlers magtovertagelse i 1933 indledtes en Hetzkampagne mod jødiske kunstnere (Entjudung der Kunst) og Reichsministerium for Volksaufklärung und Propaganda udstedte forbud mod bl.a. ekspressionistisk og udenlandsk dramatik. Kun godkendte dramatikere blev støttet. Iflg. loven var forudsætningen for, at man kunne udøve sit erhverv som skuespiller, instruktør eller scenograf, at man var medlem af fagforeningen Fachschaft Bühne der Reichstheaterkammer, og det forudsatte, at raceforholdet og partibogen var i orden.

Der var ikke mange steder, tyske teaterfolk kunne emigrere til for at spille teater på tysk. Et af de få steder var Schweiz. Med tyske Kurt Hirschfeld som dramaturg og Oskar Wälterlin som direktør blev Schauspielhaus Zürich en ”antifascistisk bastion”, som ansatte tyske og østrigske teaterfolk, iscenesatte den forbudte dramatik og uropførte flere af Bertolt Brechts episke dramaer.

 

 

Schauspielhaus Zürich

Schauspielhaus Zürich

Mutter Courage ab 19.4.1941 in Zürich mit Therese Giehse

 

 

 

 

 

 

 

 

Therese Giehse

Therese Giehse

Therese Giehse

Therese Giehse

1898-1975

1898-1975

 

 

 

 

 

 

“Aus seinem Exil schickte Bertolt Brecht nach Zürich sein Stück “Mutter Courage”. Das Stück selbst wurde dort kein großer Kassenerfolg, doch die Rolle der Mutter Courage festigte Giehses Ruf als einzigartige Charakterdarstellerin.”

 

Helene Weigel als Mutter Courage, Berlin ab 1949

Helene Weigel als Mutter Courage, Berlin ab 1949

 

 

 

 

Elisabeth Frey Harnes tekst, som du kan dowloade her, er ikke selve forelæsningen, men et papir med navne, årstal, citater og enkelte forklaringer:

Tysk teater 1933-1945 Elisabeth Frey Harne