Lektor ph.d., Institut for Management, Society and Communication, CBS
Hvorfor tysk(ere) og dansk(ere)
måske er forskellige
Har du nogensinde funderet over den opfattelse, at tyskere er lidt “stive” *og danskere til gengæld lidt vel joviale og ”loose”?
Sprog, erkendelse og identitet hænger tæt sammen, og man diskuterer i forskningen ofte hvor tæt. Alle sprog kan ganske vist udtrykke alting, men de gør det netop ikke, og man kan fundere over, hvor forklaringen ligger på dette. Med udgangspunkt i blandt andet sprogtypologisk forskning og på basis af egne empiriske undersøgelser kobler jeg sprogforskning og kulturforskning sammen, og ser på, om nogle af vores stereotype forestillinger om den anden kan skyldes sprogstrukturen.
Jeg har undersøgt danske og tyske vejrudsigter – og analyseret med de briller er der mere mellem himmel og jord end vejret.
Dansk-Tysk Selskab takker endnu engang Mette Skovgaard for et fantastisk spændende foredrag med først interesseret lyttende og siden livlivt diskuterende 70 deltagere.
Foredraget holdt en fin balance mellem videnskabelig grundighed og den lette forståelse. Det var interessant at høre, hvordan vejrudsigterne i de to lande fx inddrager seerne eller holder sig på saglighedens sti, eller søger at præcisere usikkerheden eller at sørge for, at der i hvert fald ikke bliver lovet for meget.