26. september 2018

Niels Bille Hansen
Entusiastisk ambivalens. Thomas Mann og musikken

Thomas Mann og musikkenBildnachweis: Bundesarchiv Bild 185-R15883 Thomas Mann
Foto: o. ang., 1932

Niels Bille Hansens foredrag om Thomas Mann og musikken bygger på hans bog om samme emne fra 2016 og vil også indeholde musikalske eksempler.

Musikken og især Richard Wagner spillede en meget stor rolle i Thomas Manns liv og forfatterskab. “Jeg skaber så megen musik, som man med rimelighed kan skabe uden musik”, skriver Mann. Han regner sig blandt digterne til musikerne. I sin bog behandler Niels Bille Hansen musikken som motiv og tema i et udvalg af Manns romaner og noveller.
Manns livslange “entusiastiske ambivalens” i forhold til Wagner blev skæbnesvanger for Thomas Mann og hans familie efter Hitlers magtovertagelse i 1933. Det fremgår også af romanen Doktor Faustus, der i en art parallelforløb skildrer komponisten Adrian Leverkühns og Tysklands skæbne i første halvdel af det 20. århundrede.Thomas Mann har gennem hele sit forfatterskab – direkte og indirekte – beskæftiget sig med musikken, dens væsen, dens gåde. Den store ironiker har fået sin livsholdning bekræftet og underbygget ved musikkens principielle tvetydighed.

Niels Bille Hansen (født 1932) er cand.mag. i dansk og tysk. Har undervist i gymnasieskolen, lavet udsendelser i Danmarks Radio om Thomas Mann og musikken og undervist i Thomas Mann på Folkeuniversitetet. Medstifter af Det Danske Thomas Mann Selskab.

Læs anmeldelsen af Niels Bille Hansens bog i Information

I kan se hans bog via dette Link: Niels Bille Hansen: Thomas Mann og musikken.

Her ses Thomas Mann, hans kone Katja og Thomas og Katjas datter Erika: