Program

Karl Christian Lammers: En tur på historiens losseplads. Er der trods Stasi, mur og varemangel alligevel noget, der er værd at huske på fra DDR?
Historiker, tysklandskender og lektor emeritus fra Københavns Universitet

DDR var på en måde to ting. Det var et socialistisk system med forskellige socialistiske indgreb. Men den socialistiske stat var også et forsorgs- eller omsorgsdiktatur, der tog hånd om sine mennesker fra vugge til grav.  Spørgsmålet er, om der var noget i DDR, der var værd at huske. Foredraget vil søge at vise, at der – måske bortset fra aspekter af kollektiviseringen – ikke var meget af det socialistiske system, der var værd at huske. Anderledes forholder det sig med DDR som omsorgsdiktatur. DDR-forfatningen indeholdt fra artikel 24 såkaldte sociale rettigheder – det er noget andet end de borgerlige frihedsrettigheder, der også blev garanteret – og de indebar, at staten sørgede for arbejde, ferie og sundhed, etc. Jeg vil med foredraget søge at vise, at disse rettigheder faktisk betød noget f.eks. for ligestilling og for det omfattende Kita-system, der efter 1990 er blevet det område, hvor DDR-erfaringen har haft størst virkning.

Onsdag den 21. oktober 2020 kl. 19.30
Sted
: Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke

Tilmel dig her: tilmeld her

Søren Riishøj: Kan erfaringerne fra det dansk-tyske grænseland inspirere i Østeuropa omkring nationale mindretals vilkår?
Østeuropaekspert lektor emeritus ved Syddansk Universitet

I Letland og Ukraine er der store russiske mindretal, i Polen et tysk og på Balkan mange forskellige. Nogen drømmer om, at den gode udvikling i grænselandet kan kopieres eller inspirere. Men er det realistisk? Søren Riishøj har fulgt udviklingen gennem mange år, læser flere af sprogene og kommenterer jævnligt østeuropæiske forhold.

Onsdag den 4. november 2020 kl. 19.30
Sted
: Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke

Tilmel dig her: tilmeld her

Jesper Clemmensen: Afhopperne – fra Holocaust til fanger bag Jerntæppet

Forfatter

Med udgangspunkt i sin anmelderroste bog, ”Afhopperne”, fortæller Jesper Clemmensen den utrolige historie om to tjekkoslovakiske familier, der overlevede Holocaust og senere måtte flygte fra den kommunistiske undertrykkelse. Familiernes flugt over Jerntæppet endte på spektakulær vis i Danmark. Det er en historie om livet i ondskabens regimer i det 20. århundrede, men også en fortælling om at finde en vej ud af mørket. Foredraget er rigt illustreret og byder på nye videoklip med hovedpersonerne – nogle af de sidste overlevende vidner til rædslerne i Theresienstadt og Auschwitz.

Onsdag den 11. november 2020 kl. 19.30
Sted: Christian V-salen ved Skt. Petri Kirke
Tilmel dig her: tilmeld her

Generelt
Sted

Alle almindelige arrangementer, og når ikke andet er angivet, foregår i Christian V Salen, St. Petri Kirke, Sankt Peders Stræde 2, København

Pris
Hvis ikke andet er angivet, er arrangementerne gratis for medlemmer. Andre betaler 60,- kr.

Afbud
Hvis du skal framelde dig et arrangement brug venligst følgende formular:  Afbud.

Tilmelding
Tilmelding er ønsket for at stille et passende antal stole op. Du finder et link til tilmelding i forbindelse med beskrivelsen af arrangementet.

Medlemskabet

Medlemskabet er gratis for studerende og folk under 25 år! Og ganske fordelagtigt for alle andre.
Læs mere om medlemskabet.

Du kan melde dig ind igennem websiden (helst) eller i indgangen.

Nyhedsbrevet og vores aktuelle program

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag løbende informationer om de kommende arrangementer.
Vi afholder et arrangement ca. en gang om måneden og udsender normalt et nyhedsbrev som reminder i forbindelse med et kommende arrangement. Begge dele kan dog variere.   

Arrangementer annonceres så hurtigt som det er muligt på websiden. Her kan du altid holde dig orienteret og i god tid sætte kryds i kalenderen, og vi anbefaler at du allerede tilmelder sig igennem det formular, som vi linker til ved de enkelte arrangementer.

Dansk-Tysk Snakkeklub

Dansk-Tysk Selskab vil gerne gøre opmærksom på Dansk-Tysk Snakkeklub, som mødes en gang om måneden for at lære hinanden dansk hhv. tysk.Læs mere: Dansk-Tysk Snakkeklub

Indgang til Christian V Salen

Sankt Petri Kirke
Sankt Peders Stræde 2
København

 

 

 

 

 

 

Dansk-Tysk Selskab er en uafhængig forenig, som Sankt Petri Kirke er så venlig at udleje lokaler til
ved mange af Dansk-Tysk Selskabs arrangementer.

 

Læs om:
Andres arrangementer